Si është e Pashkëve festohet në mbarë botën? Amazed1. Com Festivali Pashkëve është mbajtur në mënyra të ndryshme në mesin e të krishterëve perëndimorë. Tradicionale, vëzhgimi liturgjike të Pashkëve, në mesin e praktikuar si katolikë dhe disa Lutherans dhe Anglicans fillon në natën e Shenjtë e shtunë me Vixhil Pashkëve. Kjo, liturgjia më të rëndësishme të vitit, fillon në errësirë të plotë me bekimin e zjarrit Pashkëve, ndezjen e qiri të madh Pashkës simbolike e Krishtit të Ngjallur dhe këndonin e Exultet ose Pashkëve shpalljes atribuohet Shën Ambrozi i Milanos. Pas këtij shërbimi të lehta, një numër i leximeve nga Dhjata e Vjetër janë lexuar, këto tregojnë historitë e krijimit, flijimin e Isakut, kalimin e Detit të Kuq, dhe parathënë ardhjen e Mesias. Kjo pjesë e shërbimit climaxes me këngën e Gloria dhe Aleluja dhe Amazed1. Com shpalljen e Ungjillit e ringjalljes. Në këtë kohë, dritat janë sjellë dhe këmbanat e kishës janë të kumbonte, sipas zakonit vendor. Një predikim mund të predikohet pas ungjillit. Pastaj lëviz fokusin nga pupitër të font. Lashtësi, Pashkët u konsiderua si kohë ideale për të kthyer për të marrë pagëzimin, dhe kjo praktikë vazhdon brenda katolicizmit dhe Bashkësinë e Anglikane. Nëse ka pagëzime në këtë pikë apo jo, ajo është tradicionale për asamblenë e përtëritjes së zotohet të besimit të tyre pagëzimit. Ky akt është i vulosur shpesh nga spërkatje e asamblesë me ujë të shenjtë nga font. Sakramentin katolike e konfirmimit është gjithashtu i famshëm në Vixhil.

Vigjilja e Pashkëve përfundon me kremtimin e Eukaristisë i njohur në disa tradita si Kungimin e Shenjtë. Disa variacione në Vixhil Pashkëve ekzistojnë: Disa kisha lexuar mësimet e Dhiatës së Vjetër përpara procesion e qiri i Pashkëve, dhe pastaj lexoni ungjillin menjëherë pas Exsultet. Disa kisha preferojnë të mbajnë këtë vigjilje të shumë herët në mëngjesin e diel në vend të natës e shtuna, veçanërisht kishat protestante, për të pasqyruar në llogarinë ungjillin e grave vijnë në varr në agim në ditën e parë të javës. Këto shërbime janë të njohur si shërbimi Sunrise dhe shpesh ndodhin në vendosjen në natyrë si oborrin e varrezave kishë,, apo një park aty pranë.

E parë e regjistruar “Sunrise Service” u zhvillua në 1732 2S2u. Com midis Vëllezër e vetme në Kongregatës moravian në Herrnhut, Saksoni, në atë që është tani në Gjermani.

festimet Sot ofrohen zakonisht për Pashkët e diel vetë. Muzika e shërbimit, në veçanti, shpesh tregon një ton shumë të festive. Shpesh hapësirë një xhemat i adhurimit është i zbukuruar me parulla të veçantë dhe lule të tilla si zambakëve të Pashkëve.

Në mbizotërim katolik Filipine, në mëngjes të Pashkëve të njohur në gjuhën kombëtare si “Pasko ng Muling Pagkabuhay” ose Pasch e Ringjalljes është shënuar me festim i gëzuar, duke e parë në agim “Salubong”, ku statujat e madhe e Jezusit dhe Maria janë sjellë së bashku për të përmbushur, duke imagjinuar bashkim e parë e Jezusit dhe nënës së tij Maria, pas ringjalljes së Jezusit. Kjo është pasuar nga Mass gëzuar Pashkët

Në kulturën polake, Ringjallja Rezurekcja procesion është i gëzuar të Pashkëve Mass mëngjes në agim kur këmbanat kisha rrjet jashtë dhe shpërthime të tingëllojnë për të përkujtuar Krishtin ringjallesh prej së vdekuri. Para se të Mass fillon në agim, një procesion festiv me Sakramenti i bekuar kryer nën një tendë rrethon kishën. amazed1.com Si këmbanat kishës ring jashtë, këmbanat dorë janë të tronditur fuqishëm nga djemtë altarit, ajri është i mbushur me temjan dhe besimtarët ngrenë zërin e tyre heavenward në një pasqyrim triumfuese në moshë të vjetër himne Pashkëve. Pas Sakramenti i bekuar është kryer rreth kishës dhe adhurim është i plotë, Mesha e Pashkës fillon. Një tjetër traditë Polonisht Pashkëve është Święconka, bekimi i shporta e Pashkëve nga të famullitarit të Shenjtë e shtunë. Kjo porosi është e njohur jo vetëm në Poloni, por edhe në Shtetet e Bashkuara nga-amerikanët polak.

Lindore Krishterimi – The procesion Pashkëve në Rusi, Crucession Pashkës është festivali themelore dhe më të rëndësishëm të Lindjes dhe Oriental Orthodhokse Autoqefale:
Kjo është dita e pritshme dhe e Shenjtë,
Një ndër të shtunave,
Sovran dhe Zonja e ditë,
Festa e festave, Festimi i festave,
në të cilën ne e lavdërojmë Krishtin për të gjithë përjetësinë!
Çdo festival të tjera fetare në kalendarin e tyre, duke përfshirë Krishtlindjet, është e mesme në rëndësi për kremtimin e ngjalljes së Jezu Krishtit. Kjo është pasqyruar në doganore të pasur Pashkëve në kulturat e vendeve që kanë tradicionalisht ka pasur një shumicë të krishterë ortodoks. Lindore katolikët kanë theks të ngjashme në kalendarët e tyre, amazed1. Com dhe shumë e zakonet e tyre liturgjike janë shumë të ngjashme. Kjo nuk do të thotë se Krishtlindjeve dhe elementet e tjera të kalendarit të krishterë liturgjike janë injoruar. Në vend të kësaj, këto ngjarje janë parë të gjitha si të nevojshme, por paraprake për të, dhe të ndriçuar nga, kulmin e plotë e Ringjalljes, në të cilin të gjithë se ka ardhur para se të arrijë përmbushjen dhe realizim. Ata shkëlqejë vetëm në dritën e Ngjalljes. Pasha është akti kryesor që përmbush qëllimin e shërbesës së Krishtit në tokë, për të mposhtur vdekjen duke vdekur dhe që të pastrojë dhe të lartësojë njerëzimin nga vullnetarisht supozuar dhe tejkalimin e dobësi njerëzore. Kjo është shkurtimisht përmblidhet nga Përlëshorja Pashkëve, që këndohen në mënyrë të përsëritur gjatë Pasha deri në Apodosis e Pashës, e cila është një ditë para Ngjitjes:

Krishti është ngjallur nga të vdekurit,
Shkeli vdekjen me vdekje,
Dhe mbi ata që janë në varre
Fali jetën!

Përgatitja për Pashës fillon me sezonin e Kreshmës së Madhe. Përveç agjërimit, duke i dhënë lëmoshë, dhe lutja, të krishterët ortodoksë të shkurtuar në të gjitha aktivitetet argëtuese dhe jo-esenciale të kësaj bote, gradualisht eliminimin e tyre deri sa të Madh dhe të Shenjtë e premte, dita më i zymtë e vitit. Tradicionalisht, në mbrëmjen e Madh dhe të Shenjtë e shtunë, Zyra Midnight është njohur menjëherë pas 11:00 Në të përfundimit të saj të gjitha të lehta në ndërtimin e kishës është shuhet, dhe të gjithë presin në errësirë dhe heshtje për mesnatë. Pastaj, një flakë e re është e goditur në altar, ose dritat e priftit qiri e tij nga llamba të vazhdueshme mbahet i ndezur atje, dhe ai pastaj dritat e qirinjve 2S2u.com mbajtur nga dhjakët ose asistentë të tjerë, të cilët pastaj shkojnë në qirinj të lehta të mbajtura nga asambleja kjo praktikë ka origjinën e vet në pritjen e zjarrit të Shenjtë në Kishën e varrit të Shenjtë në Jeruzalem. Pastaj prifti dhe xhemat të shkojnë në një procesion Crucession me kryq rreth ndërtimit të kishës tempull, duke mbajtur qirinj të ndezur, duke brohoritur:
Nga Krishtit tënd Ringjalljes O shpëtimtari ynë, engjëjt në qiell këndojnë, na mundëson që janë në Tokë, për të përlëvdojë, në pastërtinë e zemrës.

Ky procesion reenacts udhëtimin e bartësit Myrrh të Varri i Jezusit “shumë herët në mëngjes” Luka 24:1. Pas sillen rreth tempullit një herë apo tri herë, i ndalon procesion para dyerve të mbyllura. Në praktikën greke, prifti lexon një përzgjedhje nga Mark Libri Ungjillit 16:1-8. Pastaj, në të gjitha traditat, prifti e bën shenjën e kryqit me temjanicën e para dyerve të mbyllura të cilat paraqesin varrin e mbyllur. Ai dhe populli psal Përlëshorja Pashkëve, dhe të gjitha këmbanat dhe semantra janë të dukej. Pastaj të gjitha të ri-hyjnë në tempullin dhe Paskal Mëngjesores fillon menjëherë, e ndjekur nga Orari Pashkës dhe pastaj Hyjnore Mesha Pashkëve. Pika më e lartë e liturgjia është dërgesa e Pashkës predikim e Shën Joan Gojartit, për të cilën asambleja qëndron.

Pas shkarkimit të Meshës, prifti do të bekojë vezët e Pashkëve dhe shporta e sjellë nga besimtarët që përmbajnë ato ushqime që janë të ndaluara gjatë shpejte e Madhe. Menjëherë pas Meshës që është e zakonshme për asamblenë për të ndarë një vakt, në thelb një darkë Agape megjithëse at 2:00 ose më vonë. Në Greqi vakt tradicionale është mageiritsa, një merak i përzemërt i mëlçisë qengji copëtuar dhe zarzavate të egra i kalitur me salcë vezë-dhe-limon. Tradicionalisht, vezë të Pashkëve, vezë të ziera fort ngjyrosura në të kuq të ndritshme në simbolizon gjakun e derdhur të Krishtit dhe premtimin e jetës së përjetshme, janë plasaritur së bashku për ta festuar hapjen e Varri i Krishtit.

Në mëngjes, e diela e Pashkëve të duhur, nuk ka Meshës Hyjnore, që nga Mesha për atë ditë ka qenë e njohur tashmë. Në vend të kësaj, në pasdite, ajo shpesh është tradicional për të festuar “Agape Mbrëmësorja”. Në këtë shërbim, është bërë zakon gjatë disa shekujve të fundit për priftin dhe anëtarët e mbledhjes për të lexuar një pjesë të Ungjillit të Gjonit 20:19-25 në disa vende leximi është zgjeruar për të përfshirë ajetet 19:26-31 2S2u. com në gjuhë sa më shumë që ata mund të arrijnë, për të treguar universalitetin e Ngjalljes.

Për pjesën e mbetur të javës, i njohur si “Bright Java”, të gjitha agjërimi është i ndaluar, dhe zakonore Pashkës përshëndetja është: “Krishti u ngjall!”, Për të cilat përgjigja është: “Vërtet, Ai është ringjallur” Kjo mund të bëhet edhe në shumë gjuhë të ndryshme. Shërbimet e gjatë Bright Java janë gati identike me ato në Pasha vetë, përveç që ata nuk të zhvillohet në mesnatë, por në kohën e tyre normale gjatë ditës. The Crucession gjatë Javës së Ndritshme bëhet ose pas Mëngjesores Pashkëve ose Hyjnore Mesha Pashkëve.

traditat Pashkët ishin në mesin e viktima e parë e disa zona të Reformimit Protestant, duke u konsideruar pagane nga disa liderë e Reformacionit. Kisha të tjera të Reformacionit, të tilla si Lutheran, metodist, dhe anglikane, mbajti një respektim të plotë shumë i Vitit Kishës. Disa të krishterë fundamentaliste, të vazhdojë të refuzojë për festimin e Pashkëve dhe të Krishtlindjeve, sepse ata besojnë se ato të jenë prishur mënyrë të pakthyeshme me paganizmit dhe idhujtarisë. Disa të krishterë të cilët e festojnë Pashkët Amazed1. Com preferoj ta quaj atë “Ngjallja e diel” ose “Ngjallja Dita”, si një mënyrë për të dalluar feste fetare nga më shumë aspekte laike ose komerciale të pushimeve të tilla si lepur Pashkëve.

Anëtarët e Shoqërisë Fetare e Quakers Shiko tradicionalisht nuk e festojnë apo të respektojë Pashkëve apo çfarëdo të festave të tjera të Kishës, duke besuar në vend se “çdo ditë është e Zotit ditë”, dhe se lartësi e një ditë më lart se të tjerët sugjeron se është e pranueshme për të bërë jo- akte të krishterë në ditë të tjera, ata besojnë se çdo ditë është e shenjtë, dhe duhet të jetuar si të tillë. Ky besim i Quakers është i njohur si dëshminë e tyre kundër kohës dhe sezonit.

Java e Shenjtë Lazarus e shtune – e diel Palm – e hënë Shenjtë – e martë Shenjtë – e mërkurë e Shenjtë – e enjte Maundy – e premte e mirë – e shtune i Shenjtë – e diela e Pashkëve – e hënë Pashkëve Krishtërimi Jezu Krishti Passion -. Kryqëzimi i Jezusit Amazed1 com – Varrimi i Jezusit – Ringjallja e Jezusi – Pashkët e hënë – “Fast – Pashkët Vixhil – Good Lutja e premte – Darka e Fundit – e premte mirë ‘Apostujve Lutja për të çifutëve – Kreshmës së Madhe – Kreshmeve – Lumen Christi – Myrrh bartësit Bright Java – Fjetja e Hyjlindëses – Epitaphios – Pashkës predikim – Pashkës Tide – ciklit të Pashkëve – trikirion Pashkëve – – Pashkëve përshëndetje Përlëshorja Pashkëve – Pentecostarion lojra tradicionale të Pashkëve dhe zakonet – Święconka – Pashkëve vezë të Pashkëve lepur – Pashkëve Bilby – Artos – Crucession – mbulesë 2S2u Pashkëve com -. kartolinë Pashkëve – Gorzkie żale – Burning e Juda – pisanica kroate – – Cascarones Pashkëve Varrit – valle Veza – Veza dekoruar – Veza dekoruar në kulturën sllave – gjueti Veza – kodrina Veza – Veza përgjimi – Veza lëkundje – Fasika – Holy Fire – Holy procesion Week – Lieldienas – Pace Veza luaj – Polonisht pisanka – Pysanka – Radonitsa – Saitopolemos – Scoppio del carro – Sherbim Sunrise.

Si është e Pashkëve festohet në mbarë botën? | 2011 | 2017

Comments are closed.