sildenafil buy

Niagara Falls

Niagara Falls

Air Terjun Niagara adalah air terjun yang terkenal di dunia besar di Sungai Niagara, mengangkangi sempadan antarabangsa antara wilayah Kanada Ontario dan negara bahagian AS New York. Jatuh adalah 17 batu (27 km) utara – barat laut dari Buffalo, New York dan 75 batu (121 km) selatan – tenggara Toronto, Ontario, antara bandar-bandar kembar Niagara Falls, Ontario, dan Niagara Falls, New York.

Niagara Falls terdiri daripada dua bahagian utama yang dipisahkan oleh Pulau Kambing. Horseshoe Falls alias Falls Kanada di sisi Kanada dan Amerika Falls di sisi Amerika. The Bridal Veil Falls yang lebih kecil juga terletak di sisi Amerika, dipisahkan dari utama jatuh oleh Luna Pulau. Garis batas antarabangsa awalnya ditarik melalui Horseshoe Falls tahun 1819, namun batas telah lama dalam pertikaian kerana hakisan alam dan projek-projek pembinaan.

Amerika, Kerudung Bridal dan Horseshoe Falls. Niagara Falls Lokasi
(Ontario, Kanada dan New York, AS)
Koordinat 43 ° 04’48 “N 79 ° 04’16″ W / 43,080 ° N ° W 79,071 / 43,080; 79,071 (Niagara Falls)
Jenis Katarak
Total ketinggian 167 kaki (52 m)
Jumlah titis 3
Rata-rata laju aliran 64.750 cu ft / s (1.833 m3 / s)
Anak sungai Sungai Niagara

Niagara Falls adalah air terjun yang paling kuat di Amerika Utara. Ini terbentuk ketika glasier surut pada akhir glaciation Wisconsin (zaman air batu terakhir), dan air dari Great Lakes baru dibentuk diukir jalan melalui gawir Niagara perjalanan ke Lautan Atlantik. Meskipun tidak sangat tinggi, Niagara Falls sangat luas. Lebih dari 6 juta kaki padu (168.000 m3) air jatuh di atas garis puncak setiap minit dalam aliran tinggi, dan hampir 4 juta kaki padu (110.000 m3) rata-rata.

Niagara Falls terkenal baik untuk keindahan dan sebagai sumber berharga pembangkit listrik tenaga air. Menguruskan keseimbangan antara menggunakan rekreasi, komersil, dan industri telah menjadi cabaran bagi penjaga air terjun sejak abad ke-19.

Niagara Falls dibahagikan ke dalam Falls Horseshoe Falls dan Amerika. Penurunan Horseshoe Falls sekitar 173 kaki (53 m), dan tinggi dari Falls Amerika berbeza-beza antara 70-100 kaki (21-30 m) kerana adanya batu-batu raksasa di dasarnya. Sepatu kuda besar Falls sekitar 2.600 kaki (790 m) lebar, sedangkan Falls Amerika 1.060 kaki (320 m) lebar.

Volume air mendekati jatuh semasa musim puncak arus kadang-kadang sebanyak 202.000 meter padu (5.700 m3) pada saat. Kerana alirannya adalah fungsi langsung dari elevasi air Tasik Erie, biasanya puncak di akhir musim semi atau awal musim panas. Selama bulan-bulan musim panas, 100,000 kaki padu (2,800 m3) pada saat air sebenarnya melintasi jatuh, sekitar 90% dari yang berjalan di atas Horseshoe Falls, sedangkan sisanya dialihkan ke kemudahan penjana elektrik tenaga air. Hal ini dilakukan dengan menggunakan sebuah bendung dengan gerbang bergerak hulu dari Horseshoe Falls. Jatuh aliran lanjut setengahnya di malam hari, dan selama musim pelancongan rendah di musim sejuk, tetap menjadi 50.000 kaki datar padu (1,400 m3) pada saat. Air alihan ditetapkan oleh Perjanjian Niagara 1950 dan dikendalikan oleh Majlis Niagara Antarabangsa Control (IJC).

Geologi
Ciri-ciri yang menjadi Niagara Falls dicipta oleh glaciation Wisconsin sekitar 10.000 tahun yang lalu. Pasukan yang sama juga mencipta Tasik Besar Amerika Utara dan Sungai Niagara. Semua digali oleh lapisan ais benua yang mendorong melintasi daerah tersebut, memperdalam beberapa saluran sungai membentuk tasik, dan benteng lain dengan puing-puing. Para saintis percaya bahawa ada lembah tua, terkubur oleh drift glasial, di lokasi anggaran Canal Welland ini.

Ketika es mencair, Great Lakes atas dikosongkan ke sungai Niagara, yang mengikuti topografi semula di lereng curam Niagara. Pada waktunya, sungai memotong ngarai melalui tebing menghadap utara. Karena interaksi dari tiga formasi batuan utama, tempat tidur berbatu tidak mengikis merata. Formasi batuan terdiri atas batu kapur hakisan tahan dan dolostone Lockport. Bahawa lapisan keras dari batu terkikis lebih lambat dari bahan yang mendasarinya.

Sekitar 10.900 tahun yang lalu, Niagara Falls terletak di antara hari ini Queenston, Ontario, dan Lewiston, New York, tetapi hakisan dari puncak mereka telah menyebabkan air terjun untuk berundur sekitar 6,8 batu (10,9 km) selatan. Horseshoe Falls, yang sekitar 2.600 kaki (790 m) lebar, juga telah berubah bentuk melalui proses hakisan; berkembang dari sebuah jambatan kecil, untuk tapal kuda tikungan, ke raksasa hari ini terbalik V. Hanya hulu dari jatuh ‘lokasi saat ini, Pulau Kambing membahagi kursus Sungai Niagara, sehingga pemisahan Horseshoe Falls Kanada di sebelah barat dari Amerika dan Bridal Veil Falls ke timur. Kejuruteraan telah melambatkan hakisan dan kemelesetan.

Selama abad ke-18, pelancongan menjadi popular, dan pada abad pertengahan, itu adalah industri utama di daerah itu. Selepas Perang Saudara Amerika, New York kereta api Negeri diterbitkan Niagara Falls sebagai fokus lawatan kesenangan dan bulan madu. Jambatan baja pertama jatuh di dekat gerbang selesai pada tahun 1897. Sekarang dikenali sebagai Whirlpool Rapids Jambatan, ia membawa kenderaan, kereta, dan pejalan kaki melalui Ditjen Bea Cukai Kanada Control dan Amerika Syarikat tepat di bawah jatuh.

Pada tahun 1941 Niagara Falls Suruhanjaya Jambatan menyelesaikan ketiga saat melintas di sekitar kawasan Niagara Falls dengan Jambatan Rainbow, tercatat baik pejalan kaki dan kenderaan antara kedua-dua negara dan adat istiadat Kanada dan AS untuk setiap negara.

Selepas Perang Dunia Pertama, pelancongan meletup lagi sebagai kereta dibuat sampai ke jatuh jauh lebih mudah. Kisah Niagara Falls di abad ke-20 adalah bahawa sebahagian besar usaha untuk memanfaatkan tenaga dari penjana elektrik tenaga air jatuh, dan untuk mengendalikan pembangunan di kedua-dua sisi yang mengancam keindahan alam di wilayah itu.

Sampai akhir abad ke-20 akhir timur laut dari Horseshoe Falls adalah di Amerika Syarikat. Ini mengalir di sekitar Rocks Terrapin, yang pernah terhubung ke Pulau Kambing siri jambatan. Pada tahun 1955 daerah antara batu dan Pulau Kambing diisi, mencipta Terrapin Point. Pada awal 1980-an Amerika Syarikat Army Corps of Engineers diisi lebih banyak lahan dan empangan alihan dibina dan tembok penahan untuk memaksa air dari Terrapin Point. Total 400 kaki (120 m) dari Falls Horseshoe telah dieliminasi.

Kapal boleh bypass Niagara Falls melalui Terusan Welland. Pada pertengahan tahun 1950-an kanal telah dipertingkatkan dan dimasukkan ke dalam Saint Lawrence Seaway. Seaway ini dialihkan lalu lintas air dari Buffalo yang terdekat dan menyebabkan matinya Buffalo baja dan kilang gandum.

Kota Niagara Falls, Ontario, Kanada dan Niagara Falls, New York, Amerika Syarikat dihubungkan dengan tiga jambatan. Jambatan Rainbow, hanya hilir daripada jatuh, memberikan pandangan yang paling dekat air terjun dan terbuka untuk lalu lintas kenderaan non komersil dan pejalan kaki. Pusaran Air Rapids Bridge adalah satu batu (1.6 km) turun dari jambatan Rainbow dan jambatan tertua di atas sungai Niagara. Jambatan terbarunya, Lewiston Queenston Jambatan, terletak di berhampiran lereng curam itu. Terdekat Niagara Falls International Airport dan Buffalo Niagara Lapangan Terbang Antarabangsa diberi nama selepas air terjun, seperti Niagara University.

Upaya Perlindungan

Pada 1870-an, pelancong mempunyai akses terbatas pada Niagara Falls dan sering harus membayar untuk sebuah sekilas belaka. Industrialisasi mengancam untuk mengukir Pulau Kambing dalam usaha untuk memperluaskan pembangunan komersil. kekacauan yang industri lain dan kurangnya akses awam menyebabkan gerakan pemuliharaan di AS yang dikenali sebagai Percuma Niagara.

usaha Preservationists ‘diberi ganjaran pada 1885, ketika Tempahan Niagara menjadi taman negara pertama New York. New York State mulai membeli tanah dari pemaju, di bawah piagam dari Niagara Tempahan State Park. Pada tahun yang sama, wilayah Ontario mendirikan Niagara Falls Ratu Victoria Park untuk tujuan yang sama. Di sisi Kanada, Suruhanjaya Taman Niagara menetapkan penggunaan lahan di sepanjang turun kursus Sungai Niagara, dari Danau Erie Danau Ontario.

Niagara Falls Atraksi Wisata

Puncak jumlah pengunjung terjadi pada musim panas, ketika Niagara Falls keduanya tarikan siang dan malam. Dari sisi Kanada, lampu sorot menerangi kedua-dua sisi jatuh selama beberapa jam selepas gelap (sampai tengah malam). Jumlah pengunjung pada tahun 2007 dijangka akan mencapai 20 juta dan pada tahun 2009, kadar tahunan diharapkan ke atas 28 juta pelancong pada tahun. Daya tarik wisata tertua dan paling terkenal di Niagara Falls adalah Pembantu dari kapal pesiar Mist yang beroperasi dari dermaga perahu di kedua-dua sisi jatuh.

Dari sisi AS, Falls Amerika boleh dilihat dari jalan setapak di sepanjang Prospect Point Park, yang juga memiliki ciri-ciri Prospect Point Park menara pemerhatian dan dermaga perahu untuk Pembantu dari Mist. Pulau Kambing menawarkan pemandangan lebih jatuh dan boleh dicapai dengan berjalan kaki dan lalu lintas kereta melalui jambatan di atas Falls Amerika. Dari Pulau Kambing, Gua Angin boleh dicapai oleh lif dan membawa pendaki ke titik di bawah Bridal Veil Falls. Juga pada Kambing Pulau Tiga Sisters Islands, Portal Power mana patung Nikola Tesla besar dapat dilihat, dan pusat berjalan yang membolehkan pemandangan jeram, Sungai Niagara, ngarai, dan semua jatuh. Sebahagian besar tarikan ini terletak dalam Niagara Falls State Park.

Niagara Scenic Trolley menawarkan perjalanan dipandu sepanjang Falls Amerika dan sekitar Pulau Kambing. Panorama dan pemandangan hawa air terjun juga boleh dilihat dari Penerbangan dari naik belon helium Angels, atau dengan helikopter. Niagara Gorge Discovery Center memaparkan alam dan tempatan Niagara Falls dan Niagara Gorge. Seneca Niagara Casino dan hotel mewah dibuka di Niagara Falls, New York, oleh suku Indian Seneca. Gua turbulen dari Angin mencipta keadaan yang serupa dengan badai. Niagara Falls State Park mempertahankan akuarium. Niagara Center dengan pemandangan udara dari tingkat atas. Trolley perkhidmatan ini ditawarkan di seluruh Niagara Falls State Park.

Di sisi Kanada, Queen Victoria Park ciri terawat kebun, platform yang menawarkan pemandangan spektakuler baik dari Amerika dan Horseshoe Falls, dan tingkat bawah tanah yang mengarah ke bilik pemerhatian yang menghasilkan ilusi menjadi dalam perairan jatuh. Dek pemerhatian Menara Skylon dekatnya menawarkan pemandangan overhead tertinggi jatuh, dan dalam arah yang bertentangan memberikan pandangan sejauh Toronto jauh. Seiring dengan Menara Minolta (dahulu Menara Seagrams, saat ini Konica Minolta Tower), ini adalah salah satu daripada dua menara di Kanada dengan pemandangan jatuh.

Sepanjang Sungai Niagara, Niagara Sungai Rekreasi Trail menjalankan 35 batu (56 km) dari Fort Erie ke Fort George, dan termasuk laman sejarah banyak dari Perang 1812.

Pusaran Air Aero kereta, dibina pada tahun 1916, adalah sebuah kereta kabel yang mengambil penumpang di atas pusaran air di sisi Kanada. Perjalanan balik Falls dicapai oleh lif dari pintu masuk jalan tingkat terdiri daripada sebuah platform pemerhatian dan siri terowong di dekat bahagian bawah Horseshoe Falls di sisi Kanada.

Ada dua kasino di sisi Kanada Niagara Falls, Niagara Fallsview Casino Resort dan Casino Niagara. Yang pertama terletak di Kawasan Wisata Fallsview, bersama banyak hotel di daerah itu, sedangkan yang terakhir adalah berdekatan dengan Clifton Hill, di Falls Avenue, sebuah kawasan pejalan kaki pelancongan utama.

Leave a Reply

(required)

(required)


Maid of the Mist

Tweet Maid of the Mist Niagara Falls , NY Maid of the Mist The Maid of the Mist is...

Niagara Falls, Ontario

Tweet Rainbow Bridge Looking Toward Niagara Falls, Ontario, Canada Skyline of Niagara Falls, Canada, from Niagara Falls State Park...

Bridal Veil Falls ( Niagara Falls )

Tweet Bridal Veil Falls ( Niagara Falls ) The Bridal Veil Falls is the smallest of the three waterfalls...

Niagara Falls Aquarium

Tweet To watch this video on YouTube please click >>>Harbor Seals at Niagara Falls New York Aquarium Niagara Falls...

Map 720 Park Place,Niagara Falls, NY USA

Tweet Zillow Park Place neighborhood price map clickable> http://www.zillow.com/homes/720-Park-Place,Niagara-Falls,NY_rb/ Map 720 Park Place,Niagara Falls, NY USA Map 720 Park...

Rainbow Bridge to Canada

Tweet Rainbow Bridge Niagara Falls , NY Rainbow Bridge Looking Toward Niagara Falls, Ontario, Canada Rainbow Bridge Niagara Falls...

Niagara Gorge Discovery Center

Tweet Niagara Gorge Discovery Center Niagara Falls New York Niagara Gorge Discovery Center Looking Toward Niagara Falls Ontario Canada...

Seneca Niagara Casino

Tweet Seneca Niagara Casino Niagara Falls New York Seneca Niagara Casino Hotel Niagara Falls New York Seneca Niagara Casino...

Niagara Falls 2011 Travel Guides for both the New York and Ontario, Canada Sides – by Optiqal Books and Darian West ( Kindle Edition )

Tweet Niagara Falls 2011 Travel Guides for both the New York and Ontario, Canada Sides – by Optiqal Books...

GreatViews of Niagara Falls , NY

Tweet GreatViews of Niagara Falls View Details Synopsis: “GreatViews of Niagara Falls” features twenty stunning scenes of both the...

Niagara Falls With the Niagara Parks, Clifton Hill, and Other Area Attractions – by Dirk Vanderwilt ( Paperback )

Tweet Niagara Falls: With the Niagara Parks, Clifton Hill, and Other Area Attractions ( Tourist Town Guides ) –...

Frommer’s Niagara Region – Barbara Ramsay Orr ( Paperback )

Tweet Frommer’s Niagara Region – by Barbara Ramsay Orr ( Paperback ) List Price: $17.99 Price: $12.23 & eligible...

Princess Diana and the Princes visit to Niagara Falls

Tweet Princess Diana and Prince William and Prince Harry on Maid of Mist IV Oct 1991 Princess Diana and...

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.